RECEPTEK

BEJELENTKEZÉS

Banner3

 

Vízen kullogó

A Vízen kullogó egy régi, népi kelt tészta. Nevét a különleges kelesztési módról kapta. Az ország különböző tájain, különböző képen nevezik, talán legismertebb neve ez, de sokan ismerik Kútban keltként is, hiszen régen a kút vizébe eresztették, ott kelesztették.

 A Baross Gábor vasutas nyugdíjas klubban Szolnokon ezt a régi finomságot készítette Pászti Mihályné Rózsika nőnapi rendezvényünkre. 

 

 

Rózsika klubunk egyik alapító tagja, korát meghazudtolóan energikus, fürge, még akkor is ha jeleznek a térdei. Jó kedélyű, tettre kész. Házasságából két gyermeket felneveltek, öt unoka nagymamája és mára kilenc dédunoka dédi-mamája. Megfogalmazása szerint ő a kulcs a családban, ha szükség van rá „leakasztják“- mondja nevetve.

 

Vízen kullogó (vízen kelt kifli) receptje: 

1 kg liszt, 1 csomag (5 dkg) élesztő, kevés cukor a kelesztéshez, 2,5 dl tejföl, 25 dkg zsír, 4 db egész tojás, 2,5 dl tej, só, 1 db citrom lereszelt héja és kicsavart leve.

Töltelékhez: mák vagy darált dió vagy lekvár. 

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk és a többi hozzávalóval jól összedolgozzuk, meggyúrjuk.

Egy tiszta asztalkendőt vagy konyharuhát lisztel meghintünk és a tésztát beletesszük majd lazán megkötjük, hogy a tészta növekedéséhez hely maradjon. Fakanál nyelére felfüggesztve, hideg vízzel telt fazékba tesszük (lesüllyed). Addig hagyjuk benne amíg feljön a víz tetejére. (Ezért nevezem vízen kullogónak). Kb. 1 óra alatt kel meg a tészta. A nyújtódeszkát kristálycukorral jól meghintjük, ráborítjuk a tésztát, kinyúltjuk ujjnyi vastagra, majd feldaraboljuk 5x5 cm négyzetekre. Elosztjuk rajta a kedvük szerint ízesített tölteléket és kifliket formázunk. Megforgatjuk még kristálycukorba és kizsírozott tepsibe tesszük ( nem szorosan mert még kelni fog). Még pihentetjük egy fél órát. Sütőbe tesszük amit akkor gyújtunk be és arany barnára sütjük.

Forrón kell kivenni a tepsiből, villával vagy lapáttal, mert a karamellizálodott cukortól később leragad. 

Jó étvágyat kívánok!

Pászti Mihályné

Hozzászóláshoz jelentkezzen be!

KIADÓ

Szenior 2003 Kft.
1074 Budapest,
Szövetség utca 9.
generacionk@generacionk.hu
36.1.210.0326
GYORSLINKEK

Hírek
Egészségünkre
Archívum
Téma
Postabontás
Kapcsolat

Copyright © 2015. GENERÁCIÓNK Minden jog fenntartva.