Újfajta adományok a gyöngyösi Idősek Klubjában
Újabb, újfajta hagyományt teremtettek a dolgozók a Visonta úti Idősek Klubjában. Az adományok elosztása során a maradékot nem dobják ki, hanem a klubtagságnak kiosztják.
Ezzel teljesül az adományozó TESCO Gyöngyös, a logisztikát végző B. BRAUN Gyöngyös, valamint az összegyűjtő Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az elosztást végző gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ, mint üzemeltető szándéka:a felhalmozódó élelmiszerek eljuttatása az arra rászorulóknak.
Ezeknek az élelmiszereknek a gyakorlatban három fajtájával találkozunk;
– pékárú(fehér és félbarna, rozskenyér)
– zöldség(fehér és sárgarépa, burgonya, karalábé, hagyma, fürtös paradicsom, karfiol, zellergyökér, paprika, saláta)
– gyümölcs(eper, barack, narancs, kivi, alma, banán, szőlő, rebarbara)
Kezdetben a „csak” pékárúból” álló adományok kiosztása sem (volt) egyszerű; a maradékot ún. „kenyérpartik” keretében osztották szét. Ezeknek három fajtája honosodott meg: a zsíros, a pirítós és a bundás kenyeres.
Mindegyik egyre nagyobb népszerűségnek örvend a klubtagok között és szorongásunkat, avagy szemérmességünket hátrahagyva boldogan falatozunk belőlük.
Jellemző, hogy annyira vigyáznak az egészségünkre, hogy esetenként a cukorbeteg klubtagok számára bajor rozskenyér is kerülhet kiosztásra.
Természetesen mindig van valamilyen fajta üdítő is...
A Gyöngyösi Városi Televízió Fórum című adásából értesültünk először arról, hogy az üzemeltető Kistérségi Humán Szolgáltató Központ – a fenntartó, Gyöngyös Város Önkormányzata egyetértésével – kibővítette az adományozott élelmiszereknek a körét a pékárúról zöldségekre és gyümölcsökre.
Ennek a megvalósítására az Idősek Klubja ellátottjai várakozással teli, izgalommal vegyes érzésekkel készültek. A pékárú adományok kapása és elosztása pozitív élményei egy fajta elvárást is megfogalmaztak...
Ennek, ezeknek az elvárásoknak a klub dolgozói maradéktalanul megfeleltek és eleget tettek.
A zöldség fajtákat a dolgozók egyenlően el tudják osztani és becsomagolva, gyakorlatilag maradék nélkül ki is osztják.
A gyümölcsöket is a gondozók osztják el, azonban itt előfordul maradék vagy ki nem osztható. Ilyen például a barack, melyeket még ki is magozva, félbevágva ún. „gyümölcspartik” keretében kerülnek az asztalra.
Nagy tálcákon, az ebédlőben várják a klubtagokat...
Gyakorlatilag mindenki részesül az adományokból, mert aki valamilyen oknál fogva nem tud ott lenni a lakomán, az ebédkor megkapja a saját porcióját és ott helyben elfogyasztja, vagy hazaviszi uzsonnára.
Ami a zöldség és gyümölcs adományok minőségét illeti; jellemzően annyira frissek és üdék, hogy – esetenként – még vetekednek is a 80-as Kispiacon kaphatókkal.
Tudják az Idősek Klubjának tagjai, hogy ezeknek az adományoknak az elosztása, kiadagolása nagy pluszmunkát jelent a dolgozóknak –,azonban a klub tagjai úgy érzik/érezzük, hogy a dolgozók szívesen vállalják ezt.
A pluszmunkát mi jó szóval tudjuk csak megköszönni. Ezek a partik amennyiben valamilyen közös rendezvény előtt vannak – segítenek ráhangolódni a programra az időseknek és a szépkorúaknak.
Amikor „csak” önálló programpontként jelenik meg a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja életében, – mint korábban a fokhagymás pirítósós, vagy hagymás zsíros kenyér, – akkor szintén segít a klub tagjainak ismerősi, baráti kapcsolatainak szorosabbá fűzésében.
Szerintem ezzel is emelkedett az ellátási színvonal az üzemeltető, Kistérségi Humán Szolgáltató Központ által az Idősek Klubjában.
Borsi Miklós
klubtag
Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja