HÍREK

BEJELENTKEZÉS

Banner3

 

Felhívás!

Tisztelt Nyugdíjas Kortársam!

Ezúton szeretném felhívni a figyelmedet a tanulás jelentőségére, amely a mi korunkban, időseknek is igen fontos! Az élethosszig tartó tanulás a   testi , lelki egészségünk fenntartását biztosítja!

 

 

Több éve, számos érdekes témában folyik az ELTÉ-n számunkra, időseknek összeállított előadás sorozat. Az előadásokat neves szakértők, professzorok, akadémikusok tartják.

 

Május végén fejeződött be az ELTE PPK-n, a 6 előadásból álló 2017 évi tavaszi kurzus.

Röviden beszámolnék az elhangzott előadások témáiról és ezekkel párhuzamosan folyó 4 szemináriumról, hogy felkeltsem az érdeklődésedet hasonló, hasznos tanulási programok iránt!

 

 

Oláh Attila : A boldogság a pszichológia nézőpontjából.

Minden ember, aki e világra születik, így, vagy úgy a boldogságot keresi. A pszichológia tudománya szerint, a boldogság a mentális egészség aranyalapja. A boldogság energiát ad a mentális egészségünk csúcsállapotának a fenntartásához.

Az előadás olyan érdekes kérdésekről szólt pld. - Milyen tényezők határozzák meg boldogságunkat? – Hogyan tarthatók fenn a pozitív élményállapotok?

Hát bizony ezek az ember számára igen fontos kérdések!

 

Veszelszki Ágnes: Kimaxoltam minden acsit az összes fps-ből, avagy miről beszélnek a tizenévesek?

Már a címmel is gondban vagyunk! Mit jelent a mondat eleje – jó lenne érteni. Fontos, mivel az unokáink beszédéből idézte ezt a furcsa mondatot az  előadó!

A nyelv, így a magyar is folyamatosan változik és mindig létezett az ifjúsági nyelv is. A fiatalok nem használnak új nyelvet, csak egymást között - a számukra ismert és használt dolgokról, a témakörhöz kapcsolódóan – sajátos szókincset alkalmaznak.

Nekünk időseknek nyitottnak kell lennünk, megismerve bizonyos szavakhoz tartozó tartalmakat, hogy a gyerekkel való kapcsolatunk erősödjön!

 

Fülöp Márta: A motiváló iskola. Vajon mi motivál minket?

A tanulás (bármely területen)  az egész életünk során a folyamatos fejlődés záloga!

Az előadó olyan kérdéseket vetett fel, amelyek minden gondolkodó embert érdekel. Pld.: - Mi motivál bennünket a tanulásra? – Van-e különbség a különböző nemzetiségű emberek tanulási motivációjában? – Mi motiválja tanulásra az időseket? Az érdeklődés, a kíváncsiság,a segítségnyújtás az unokának,  vagy az egyén mentális, lelki egészségének fenntartása ?

 

Mandel Kinga: Mit mérünk és miért?

Ez az előadás az oktatási mérésekről és az értékelésről szólt. A kérdés az volt, amelyet az előadó az előadásában ismertetett, hogy miért vannak eltérések a nemzeti szintű(képesség vizsga, érettségi) és a nemzetközi (PISA, TIMISS) oktatási mérések eredményei között.

Szó volt különböző oktatásokról( Waldor, stb) és azok közötti módszerbeli különbségekről. Bár ez a téma elsősorban a fiatal korosztályokat érinti, ennek ellenére – véleményem szerint - nekünk nagyszülőknek is tudni kell erről!

 

Szekeres Ágnes: Az integráció kérdései, fókuszban a szociális kapcsolatok alakulása.

Hazánkban, Magyarországon  az integrációra, az együttnevelésre 1993 óta van lehetőség. A korábbi évek tapasztalatai( elmélet és gyakorlat) ezt a folyamatot támogatja. Az integráció jelentősen érinti a társas, a társadalmi kapcsolatok alakulását.

 

Nádasdy Kálmán: Mit tud a nyelvész a nyelvről?

A nyelvet, nyelveket már az ókorban kezdték vizsgálni. Írtak megbízható latin és görög nyelvtanokat, de az embereket nem a nyelv formája, hanem a tartalma érdekelte. Mit fejez ki ?

Az önálló nyelvtudomány a XIX. Században született. Azóta tudjuk, hogy milyen keveset tudunk a nyelvről. Számos megválaszolandó kérdés merül fel, amin érdemes gondolkodnunk!

Ilyenek: - Minden nyelven mindent ki lehet fejezni?

- Befolyásolja- e anyanyelvünk a gondolkodásunkat?

- Tud-e a nyelv arról, hogy mondataink igazak, vagy hamisak?

 

Rényi András: Hogyan nézzünk képeket?

Az érdekes előadás célja egyfajta szemnyitogatás volt.

A modern művészet tanít meg bennünket, hogy hogyan kell nézni a régi képeket is. Ez a szemlélet önálló gondolkozásra , értékelemzésre is késztet.

 

 

Hát ennyit ajánlóként a 2017 I félévében az ELTE PPK(1075 Budapest, Kazinczy u. 23-27. AULÁJÁ-ban elhangzott előadásokról.

Ugye milyen érdekes, sok színű témák, amelyek jó részéről alig volt ismeretünk!

Az előadások hallgatása  a résztvevők ismereteit bővítik, további gondolkozásra késztetnek.

 

 

Volt azonban az ELTÉ-n számunkra négy 15-20 résztvevővel szeminárium is. Ezekben a tanulás más módja valósult meg. Az adott témában indított szemináriumban  aktívan részt vehettünk, elmondhattuk véleményünket és tapasztalatainkat, sőt még vitatkozhattunk csoporttársainkkal, és a témavezetőkkel is.

 

 

Csak felsorolnám a megtartott kis csoportos szemináriumok témáit:  

 

- Tanulástámogatás  az online környezetben.

- Tanulási nehézségek gyermek-, felnőtt-, valamint időskorban.

- Milyenek napjaink egyetemei?

- Ép testben ép lélek.

 

A tanulás, az ismeretszerzés, olyan információkat közvetít , amely a társadalom, egymás mellett élő korosztályainak együttélését is segíti.

 

 

A felsorolt érdekes témákkal remélem sikerült felkelteni érdeklődésedet a tanulás iránt!

 

Ősszel is folytatódnak az ELTE PPK-n  a III.KOR EGYETEME ingyenes, de regisztrációhoz kötött előadásai és szemináriumai a  nyugdíjasoknak.

Az előadások és szemináriumainak témái szeptemberben kerülnek véglegesítésre és meghirdetésre.

 

Jelentkezni lehet már előzetesen a Nyugdíjasok Budapesti Szövetségénél(1054, Budapest Akadémia u. 1.) névvel, telefonszámmal, esetleg email címmel 2017. augusztus 23-tól.

Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége telefonja: 1 269 – 5824

Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége email-je: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

 

 

 

                                               Véghné Reményi Mária

                                         Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége

 

                                                          elnök

Hozzászóláshoz jelentkezzen be!

KIADÓ

Szenior 2003 Kft.
1074 Budapest,
Szövetség utca 9.
generacionk@generacionk.hu
36.1.210.0326
GYORSLINKEK

Hírek
Egészségünkre
Archívum
Téma
Postabontás
Kapcsolat

Copyright © 2015. GENERÁCIÓNK Minden jog fenntartva.