HÍREK

BEJELENTKEZÉS

Banner3

 

Multikulturális kiállításon a gyöngyösi Idősek Klubja

 

A nyár beköszöntével – tekintettel a nyaralókra – a Mátra Művelődési Központban „elfogytak” az olyan – időszaki – kiállítások, melyeket még nem nézett meg az Idősek Klubja tagsága. Így került a figyelem középpontjába -a július 01-el – önállósodó Városi Könyvtár. A Vachott Sándor Városi Könyvtár – sok éves fennállása során – folyamatosan, egyszerre két kiállításra is invitálta/invitálja az oda látogatót;

– Herman Lipót – állandó – festménykiállítására

– Huszár Lajos – állandó – éremkiállítására

 

Ezt a két művészeti ágat ötvöző – multikulturális – kiállítás sorozat megtekintése lett meghirdetve a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagjai számára. Először meglehetős elutasításban, közömbösségben volt része az idősek- és szépkorúak oldaláról a szervező Klubvezetőnek; hiszen mi már jártunk a könyvtárban szlogen terjedt el. Amikor azonban megismertük azt, hogy egyszerre több kiállítást tekinthetünk meg – felélénkült a klubtagság.

A „ránk férő” kulturálódás napján korán reggel – ismét és hagyománytartóan – zsíros kenyérrel és meleg teával várták a kiállítások nézőit a klub gondozói.

Ezután indultunk el a VOLÁN-helyi járatával a Vachott Sándor Városi Könyvtárba, ahol a belépés pillanatában elkezdődött a kiállítás megtekintése.

Századunk művészeti életének talán legnépszerűbb alakja volt Hermán Lipót. A huszadik század gazdag kultúrhistóriai eseményeinek szemtanújaként tisztelték pályatársai. Enciklopédikus bőségű élményanyagáért irigyelték szerte a művészvilágban.
Maradandósága azért tartós, mert derűs, emberséges hangulat övezi hagyatékát. Kevesen tudják róla, hogy közel hetven esztendőn át több füzetre terjedő rajzos-szöveges naplót vezetett tapasztalatairól. Mennyiségileg és művészileg hatalmas életművet hagyott ránk. Festmények, rajzok sokasága jelzi termékeny festői múltját. Számos műve megtalálható magántulajdonban, a hazai és külföldi közgyűjtemények büszkélkedhetnek festményeivel, rajzaival. Kitűnő portréistának tartották, külön említést érdemel a művészbarátokról készült képek sokasága. Tájképei, csendéletei érzékeny festőiségről tanúskodnak. Figurális kompozíciói, mitológiai jelenetei szerves részét képezik művészi kiteljesedésének

A kor jelentős műkritikusa írja róla:

"Azok a rubensi nők, azok a gáláns csalitok, azok a víg zöldek és pirosak, azok a félreismerhetetlen Herman Lipótok..."

A művész mondanivalójának kifejezéséhez az impresszionizmussal felfrissített kolorit segített, így lettek képei elevenek és vidámak. Herman Lipót nemcsak kitűnő festő és grafikus volt, hanem kitűnő karikaturista is, mely alkotások több mint egy évtizeden át a Pesti Naplóban jelentek meg.

Az idősek- és szépkorúak egyöntetű véleménye szerint a művész reneszánszból itt felejtett ember volt, aki a polihisztor tudásával és a művész érzékenységével reagált az őt körülvevő és folytonosan változó világ számtalan problémájára.

Tovább haladván, az emeleti szint kiállítási terét uralkodóan betöltő Huszár Lajos éremtár – állandó – kiállításra vezetett az utunk és szemünk.

A gyűjtemény Dobál Miklós javaslatára Huszár Lajosnak, a magyar numizmatika nemzetközi hírű alakjának a nevét viseli. A kollekció Dobál Miklós saját gyűjtésű darabjaival együtt ma lényegesen és folyamatosan bővülve meghaladja az 1200 darabot. A pénzérmék a teljes magyar államiság történetét felölelik Szent István korától napjainkig.

A gyűjtemény anyaga felöleli a magyar államiság teljes történetét. Megismertet nemcsak a magyar uralkodók által kibocsátott hivatalos pénzekkel, de bepillantást nyerhetünk az erdélyi fejedelmek pénzverésébe is. A pénztörténeti rész napjaink forgalmi és emlékpénzeinek bemutatásával zárul.

A kiállítás külön tárlókban mutatja be a történelmi emlékérmeket, ezen kívül láthatunk itt zsetonokat, plaketteket, kitüntetéseket. Különösen szép kollekcióval rendelkezik a gyűjtemény a magyar királyok és királynék koronázási érmeiből, valamint a török elleni felszabadító háborúk korának emlékérmeiből.

A gyöngyösi Huszár Lajos éremtárban a magyar papírpénzkiadás története is végigkísérhető és – elmaradhatatlanul – az éremtár speciális gyűjtési területét képezik a helyi vonatkozású anyagok.

Az állandó és – Magyarországon egyedülállóan – folyamatosan bővülő éremkiállítás még különböző – és kapcsolódó – emlékeket is felidézett az Idősek Klubja idős- és szépkorú tagjaiból. Ennek köszönhetően egyöntetűen megállapítottuk, hogy az éremkiállítás sok ismeretlen dolgot mutatott be.

 

A „kulturálódás napja” az Idősek Klubja előtt készített szokásos csoportképünkkel ért véget.

 

Összességében a multikulturális élményben részesülők, a gyöngyösi, Visonta úti Idősek Klubja érdeklődő és kíváncsi tagjai egyöntetűen megállapították; ismét egy olyan élményekben gazdag délelőttöt töltöttünk el „hasznosan”, amit kár lett volna kihagyni.

 

Borsi Miklós

klubtag

Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja

Hozzászóláshoz jelentkezzen be!

KIADÓ

Szenior 2003 Kft.
1074 Budapest,
Szövetség utca 9.
generacionk@generacionk.hu
36.1.210.0326
GYORSLINKEK

Hírek
Egészségünkre
Archívum
Téma
Postabontás
Kapcsolat

Copyright © 2015. GENERÁCIÓNK Minden jog fenntartva.