HÍREK

BEJELENTKEZÉS

Banner3

 

Centenáriumi rendezvényeken a gyöngyösi Idősek Klubja

Idén május 21-én van 100 éves évfordulója a Nagy Gyöngyösi Tűzvésznek, melyről rendezvénysorozat emlékezik/emlékezett meg. Természetesen a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagsága sem maradhatott ki ebből a több helyszínes programból. A prológban gondozóink a Gyöngyösi Kalendárium segítségével felidézték a katasztrófát, annak minden mozzanatával együtt. A nagy részletességgel leírt tűzvész a kirobbanás pillanatától, valamint az okozóktól kezdve mintegy fátum, végzet, avagy sors évek óta lebegett Gyöngyös Városa felett. Elkerülhetetlen volt s csak a fellobbanás gyakorlati időpontja múlott az akkori Városvezetők hanyagságán, felületességén, illetve az előrejelzések figyelmen kívül hagyásán.

 

 

Ezek után a megemlékező szavak után döntött ismét a klubtagság arról, hogy a további centenáriumi rendezvényeket is – a lehetőséghez képest – meglátogatja.

 

Az indulás napján – köszöntve a meleg időjárást – gondozóink ismét kiflivel és gyümölcs teával üdvözölték a kiállításra indulókat. Rövid – helyi járatú –  busz út után a Gyöngyös Kulturális és Közgyűjteményi Központ gesztorsága alatt működő Mátra Művelődési Központban volt az évforduló következő helyszíne. Itt megtekintettük Molnár László festőművész „A tűz jegyében” című kiállításának képet, melyek valósághűen tükrözték a tűz lobogását. Ezután átmentünk „Jobb nép a világon nincs, mint a magyar” című fotókiállítási helyszínre és megismerkedtünk az utolsó magyar királyi család életének pillanatait. Nagyon érdekes volt látni/olvasni arról, hogy miként vélekedett a bécsi uralkodó a magyarokról, Magyarországról és mit tett a Nagy Gyöngyösi Tűzvész következményeinek felszámolása érdekében.

 

A centenáriumi megemlékezés sorozat hivatalos kezdete, a következő állomása az Orczy-kertben található Mátra Múzeum volt. Itt Dr. Tatár László alpolgármester köszöntötte a – vártnál nagyobb számban – összegyűlt idős- és szépkorú érdeklődőket. A kiállítást Báryné Dr. Gál Edit történész-muzeológus, a Mátra Múzeum igazgatója nyitotta meg. Ez a rendezvény „Főnix, Gyöngyös tűzvész előtt és utáni arcai” címet viselte és a város mintegy 40 évét mutatta be a fényképek, avagy kordokumentumok ellenpontozásos alkalmazásával.

 

Természetesen a Nagy Gyöngyösi Tűzvész centenáriumi megemlékezés sorozat lényegesen több rendezvényből áll/állt, de ezeket már az Idősek Klubja tagjai csoportosan – életkorukból adódóan – már együttesen nem nézték/néztük meg.

 

Tekintettel arra, hogy a helyi járatú busz indulásáig még volt időnk, az Orczy-kertben csoportos beszélgetéssel, valamint fagylaltozással töltöttük ezt el. Nagyon büszkén viseltük a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubjába menet a kitűzőt amit a hivatalos megnyitón kaptunk...

 

Borsi Miklós

klubtag

Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja

 

 

Hozzászóláshoz jelentkezzen be!

KIADÓ

Szenior 2003 Kft.
1074 Budapest,
Szövetség utca 9.
generacionk@generacionk.hu
36.1.210.0326
GYORSLINKEK

Hírek
Egészségünkre
Archívum
Téma
Postabontás
Kapcsolat

Copyright © 2015. GENERÁCIÓNK Minden jog fenntartva.