HÍREK

BEJELENTKEZÉS

Banner3

 

Kisiskolások köszöntötték „Anyák Napja” alkalmából az időseket

Az év talán legszebb és legbensőségesebb napja a május első vasárnapján tartandó anyák napja, mert ezen a napon köszönti mindenki – a maga módján pátoszosan – az édesanyját, nagyanyját, dédnagyanyját.

 

Ezt az ünnepet hagyományosan, minden évben a gyöngyösi, Visonta úti Idősek Klubja is megtartja.

 

 

Az édesanyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza, majd a történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat köszöntötték.

Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, mely napot 1914-ben hivatalos ünneppé nyilvánították.

A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel Magyarországon, és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában tartották.

 

Az idei anyák napi megemlékezést is nagyon várta a klub egész – idős- és szépkorú – tagsága. Ezt tükrözte, hogy több alkalommal is kérdeztük a gondozókat,klubvezetőt a megemlékezés idejéről, rendjéről, módjáról. Amikor ez pontosítva lett, gyakorlatilag minden klubtag úgy rendezte egyéni elfoglaltságát, hogy részt vehessen ezen az eseményen.

Amikor eljött a megemlékezés napja, a meghatott anyákat, nagyanyákat, dédnagyanyákat a gyöngyösi Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 3. a. osztályos tanulói köszöntötték.

Az ünnepi műsoruk, a nagy átéléssel előadott ének, vers, tánc és próza bensőséges hangulatot teremtett. A meghitt hangulatot emelte a színvonalas előadás, mely hűen tükrözte az anyák napjának az emberek életében elfoglalt helyét és szerepét. A klubtagok mindegyike meghatódott és könnybe lábadt a szeme, ahogy a kisiskolások igyekezetét és odaadását nézték, mellyel megadták a gyermeki tiszteletet számunkra.

Természetesen mindegyikünknek eszébe jutott saját gyereke-, unokája-, dédunokája és az Ő (saját) köszöntésük.

Úgy éreztük, hogy – ismét – egy nagy családban vagyunk, ahol a gyerekek a kisiskolások és a szülők-, nagyszülők-, dédszülők a klubtagság.

A meghatottságtól nehezen találva a szavakat köszöntük meg a kisiskolások Túri Klára osztályfőnök által vezetett és betanított előadását és szerényen megvendégeltük Őket. A gyerekek azonnal elfogyasztható teasüteményekkel pótolták a nagy igyekezetben elhasznált energiát.

 

Napjainkban sajnos az eredeti elképzeléshez képest az élő és elhunyt anyák tisztelete, az ő ünneplésük eltolódott az ajándékozás, üzletesedés irányába, ezért üdítő színfolt az élet színpadán a kisiskolások köszöntése. Ők még a Maguk naiv, ártatlan még őszinte köszöntésük nem csak erre a jeles napra szólt, hanem kitart az egész éven át tartó hozzátartozóink tiszteletével. Ezzel követendő példát állítanak minden felnőtt korú ember számára...

 

Összességében a bensőséges, meghitt hangulatú rendezvényen a hagyományokhoz hűen magas színvonalú ünnepségen a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja összes – idős- és szépkorú tagja méltóképpen emlékezett meg az év talán legszebb és legbensőségesebb ünnepéről.

 

Borsi Miklós

klubtag

 

Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja

Hozzászóláshoz jelentkezzen be!

KIADÓ

Szenior 2003 Kft.
1074 Budapest,
Szövetség utca 9.
generacionk@generacionk.hu
36.1.210.0326
GYORSLINKEK

Hírek
Egészségünkre
Archívum
Téma
Postabontás
Kapcsolat

Copyright © 2015. GENERÁCIÓNK Minden jog fenntartva.