HÍREK

BEJELENTKEZÉS

Banner3

 

KREATÍV DÉLELŐTTÖK A GYÖNGYÖSI IDŐSEK KLUBJÁBAN

A napok előrehaladtával elkezdett szeszélyessé válni és rosszabbodni az időjárás, mely bennünket – időseket- és szépkorúakat – fokozottan megvisel/t. Ezzel együtt járt az a korlátozás, miszerint a szabadban – gyakorlatilag – nem lehetett programot csinálni, avagy tervezni, de még ideiglenesen tartózkodni sem. Először mindegyikünk a „szokásos” ulti-snapszer-zsír-römi kártyajátékkal és a TV ismétlésekkel – jobb esetben páros beszélgetéssel – foglalta le magát a gyöngyösi, Idősek Klubjában.

 

 

A klubtagságon a tavaszi fáradtság és melankólia, valamint nem utolsósorban ingerlékenység jelei kezdtek mutatkozni, s ennek okán felmerült a gondozóinkban a változtatás, a másfajta klubléptékű elfoglaltság szervezése. Nem gondoltak lényeges és nagy léptékű változtatásra, így a mai korunk bal féltekés agyi igénybevételt favorizáló életmódunkon próbáltak – akartak – változtatni. Elsősorban kreatív művészeti eszközt kerestek és találtak – a jobb féltekés agyi igénybevételt serkentő, elősegítő rajzolást, festést.

A kiinduló alapeszközök – ceruza, vízfesték – ab ovo rendelkezésre álltak, de még kiegészítésre kerültek s már „csak” colorizálandó, színezendő tárgyakat, avagy ábrákat kellett megtalálni. Ehhez nyújtott – ismét – segítséget a klub által pályázaton nyert számítógépek alkotó alkalmazása – a Google. Az ezen megtalált ábrákat – némi pendrive közbeeső alkalmazásával – kinyomtatták a gondozók. Így „keletkeztek” a kiszemelt – pl. nyúl-, tojás-, csirke-, bárány-, virág – ábrák körvonalai melyek már csak minket, klubtag ellátottat „vártak”.

 

Az agy jobb féltekéjét igénybe vevő rajzolás nem volt ördöngösség, ennek ellenére először csak egy asztalt ült körbe 4 – gondozóink által erősen kapacitált – hölgy ellátott. Ez nagyon érdekes módon – az idő előrehaladtával – a „sikerélménnyel” növekedett, változott, bővült a bevont klubtagok száma. Végül végül már a nagyterem mind a 4 asztalánál alkottak hölgyeink és a hozzájuk csatlakozó férfi ellátottak.

Akik már nem fértek az asztalokhoz, azok irigyen és csodálkozóan figyelték a ceruzákkal és a vízfestékkel való ábrakitöltést, a színezést. Az igazán ügyes hölgyek még ki is vágtak különböző ábrákat a rajzok segítségével.

Ez az elfoglaltság több napon keresztül „kitartott” mint fő klubszintű elfoglaltság és az „alkotók” – mint a nagy művészek – szignójukkal ellátták műveiket. Gondozóink – naponta – meglepetéssel is szolgáltak, amikor a műveinket – elsősorban ebédidőben – fel is kasírozták két hungarocell lapra és a klub nagytermének falára is kifüggesztették. Minden ellátott, klubtag nagy érdeklődéssel és igyekezettel nézte meg ezt és találgatta, hogy melyik alkotást ki készítette. Az meg külön sikerélmény volt, amikor a saját művét meglelte, megtalálta a többiek között...

 A külső időjárási feltételek nem javultak program szervezéséhez, ezért gondozóink úgy gondolták „a bevált dolgon ne változtass” alapelvét gyakorolva tovább folytatják az elkezdett colorizálást, színezést elfoglaltságot. Ehhez ismét – a bevált – számítógépes technikát alkalmazták, és új ábrákat választottak ki – a gyakorlatilag húsvétiak helyett – a mandalákat. Ezek kinyomtatásával új lehetőséget kapott a most már lényegesen kevesebb kapacitálást igénylő klubtagok alkotó fantáziája. Természetesen ezek az alkotások is – szignó után – felkasírozásra és kifüggesztésre kerültek.

 

 

 

Időközben felmerült az az ötlet, hogy a Klubnak csatlakoznia kellene a Magyarországi Föld Napja rendezvénysorozathoz. Ehhez már „kéznél volt az ötlet” és ismét a számítógépünk, valamint Google aktív alkalmazásával a naphoz illő kifestőket nyomtattak ki gondozóink. A többi már szinte magától jött s – csekély kapacitálás után – a hölgy klubtagok ismét nagy igyekezettel színezték ki őket. A szignózás után ezek a művek is felkerültek kasírozásra a hungarocell lapokra, az ellátottak pedig ismét nagy érdeklődéssel és igyekezettel keresték meg a saját műveiket. Összehasonlították a többi, illetve más alkotásokkal.

 

Hagyományteremtő szándékkal a Méhek Napjából Méhek Hetét csinált és szervezett a klubtagság. Ezen ismét „kéznél volt az ötlet” s gondozóink számítógépünk, printerünk, valamint a Google alkotó alkalmazásával újabb – virág és méh alaptémájú – kifestőket nyomtattak. Innentől kezdve – a már begyakorlott és megszokott – séma szerint következett a kifestés, szignózás, kasírozás és kifüggesztés, valamint az összehasonlítás a többi alkotással...

 

Összességében a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja ellátotti tagsága örömmel és sikerélményekkel gazdagabban töltötték el a – rossz időjárású – napok egy részét. A klub gondozói  – így és ezért a begyakoroltak mellet – már új elfoglaltságokat kerestek és találtak az idős- és szépkorú tagság számára természetesen az időjárás függvényében...

 

Borsi Miklós

klubtag

 

Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja

Hozzászóláshoz jelentkezzen be!

KIADÓ

Szenior 2003 Kft.
1074 Budapest,
Szövetség utca 9.
generacionk@generacionk.hu
36.1.210.0326
GYORSLINKEK

Hírek
Egészségünkre
Archívum
Téma
Postabontás
Kapcsolat

Copyright © 2015. GENERÁCIÓNK Minden jog fenntartva.