HÍREK

BEJELENTKEZÉS

Banner3

 

MÉHEK HETÉN A GYÖNGYÖSI IDŐSEK KLUBJÁVAL

Napját 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének, illetve jogutódjának, a Országos Magyar Méhészeti Egyesület kitartó kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon. Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás, a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése.

 

Tekintettel az Anyák Napi rendezvényekre, idén néhány nappal előbb került megrendezésre a gyöngyösi Méhek Napja. A GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központban ezen napon különböző módon várták a méhészek az érdeklődőket. Idén – 2017-ben – harmadszor is – a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagjai is kilátogattak a 14. alkalommal megrendezett bemutatóra.

Itt a Mátraaljai Méhészek Egyesülete méhészeti termékek és eszközök bemutatójával, valamint kóstolóval várta az érdeklődőket. Külön rajzpályázattal, színpadi meglepetés műsorral várta az óvódásokat, általános iskolásokat.

Nagy érdeklődéssel vártuk a rendezvényt, mert az egészről annyi ismeretünk volt, amit a tavaly csoportosan kilátogató klubtagjaink el tudtak mondani. Ez annyira pozitív, jó volt, hogy még többünknek a figyelmét annyira felkeltette, hogy elhatároztuk újból csoportosan a kiállítás megtekintését.

 

Érdekelt minket minden; méhek élete, méz készülése és készítése, a Méhek Napja és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, valamint a Mátraaljai Méhészek Egyesülete története. Miután ilyen irányú tudás szomjunkat kielégítettük – a minket legjobban érdeklő és érintő téma; a méz hatása a napi életünkre kiállítás felé orientálódtunk. Itt megismerkedtünk a különböző fajta mézekkel és az egyes fajták egymástól eltérő gyógyító, avagy szépítő hatásával.

Az ismeretek tárháza minden klubtagunknál sok tudnivalóval bővült, amit jól kiegészített a különböző mézfajták kóstolási lehetősége is. Néhányunknak annyira megjött a kedve a mézfogyasztás iránt, hogy még a helyszínen, azonnal vásároltunk is belőle.

 

Nagyon érdekes és üdítő színfolt volt Gyöngyös Város óvódásai és általános iskolásainak a méhekkel kapcsolatos verse, rajza, festménye, applikációja. Ezek hűen tükrözték a gyerekek életkornak megfelelő elképzelését/tudását a méhekről, avagy mézről. A – főként – Nekik szóló rendezvénynek köszönhetően a tudásuk, ismeretanyaguk bővült. Érdeklődésükre jellemző, hogy 180 művük került kiállításra, melyből 20 alkotást Külön-díjban részesített a zsűri. Ebből nyilvánvalóan adódik, hogy jövőre az óvodások és általános iskolások még több és sokoldalúbb „művek” alkotóiként fognak szerepelni a gyöngyösi Méhek Napján. Erre biztosan jól ösztönzi őket az a tény, hogy minden egyes „alkotó” kisgyerek apróbb ajándékot kapott egy zenés – meséket felidéző koncert – után.

Feltétlenül idekívánkozik az a mondás; „Minden ember az élete végén gyerekké válik” – így a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja jelenlévő tagjai együtt énekelték a gyerekekkel az egyes – TV mese – számokat.

 

Mi, klubtagok nem ragadtunk le a Méhek napi rendezvényeken, hanem megtekintettük a Megyei Óvodás Rajzkiállítást is. Az itt kiállított 136 mű 40 óvodából érkezett és a kisgyerekek saját elképzeléseit tükrözték a 4 évszakról.

 

A kíváncsi klubtagok még ezzel sem érték be, és megtekintették dr. Erdei Antal ásványfotó kiállítását. Ezen – az amatőr – fotográfus 2015-óta készített 45 fényképén át megismertük a különböző ásványokat. A különböző helyekről – elsősorban bányákból – származó ásványok színes fényképei mindenkinek az elméleti ismeretanyagát gazdagították. Néhány ásvány annyira különleges volt, hogy gyakorlatban is kiállították – amellyel az érdeklődő klubtagok gyakorlati ismereteit is gyarapíthatták.

 

A rendezvény végén természetesen nem maradhatott el a szokásos csoportkép sem.

 

Mindnyájan megállapítottuk; idén is kár lett volna kihagyni a kóstolóval egybekötött bemutatót, a kiállítást, a Méhek Napját…

 

Összességében a gyöngyösi Méhek Napján a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja érdeklődő – tagjai tapasztalatokkal és élményekkel gazdagodva töltötték el ezt a délelőttöt a Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Alapítvány berkein belül működő Mátra Művelődési Központban.

 

A Klubban gondozóink – bevált gyakorlaton ne változtass – elvet gyakorolták, és ismét a számítógép-Google-printer  újabb alkotó alkalmazásával – leginkább virágos és méhecskés – kifestőket nyomtattak. Ezeket nagy örömmel vettük birtokba és kezdtük el kiszínezni, kifesteni.

Ez az elfoglaltság „kitartott” a rossz – szeszélyes – időjárású héten.

 

Így teremtettünk – jövőre is követni való -hagyományt a Méhek Napjából Méhek Hetét tartva.

 

Borsi Miklós

klubtag

 

Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja

Hozzászóláshoz jelentkezzen be!

KIADÓ

Szenior 2003 Kft.
1074 Budapest,
Szövetség utca 9.
generacionk@generacionk.hu
36.1.210.0326
GYORSLINKEK

Hírek
Egészségünkre
Archívum
Téma
Postabontás
Kapcsolat

Copyright © 2015. GENERÁCIÓNK Minden jog fenntartva.