HÍREK

BEJELENTKEZÉS

Banner3

 

Föld Napja először a gyöngyösi Idősek Klubjában

Ismét egy ötlet a lehetőségek országában, amely világméretű mozgalommá vált. Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja. Április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Föld Napja Hálózat -ot. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom és ezernél több szervezet vesz részt benne.

 

A Föld Napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A napot 192 országban tartják, Magyarországon 1990-óta rendezik meg és 2009-ben az ENSZ minden év április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napja” – vá nyilvánította.

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

•             Minden évben erre a napra adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról „A világ helyzete” címmel.

•             Ezen a napon fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek civil szervezetek és helyi önkormányzatok, iskolák.

Idén először – a 27-k Magyar Föld Napjához – csatlakozott „a maga  egyszerű módján” csatlakozott a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagsága.

A felkészülés során a klub pályázaton nyert számítógépével s a Google alkotó alkalmazásával gondozóink a naphoz illő kifestőket nyomtattak. Tekintettel arra, hogy korábbról ceruzák és vízfestékek rendelkezésre álltak, az ellátottak – alapvetően – hölgy tagjai colorizálták, kifestették ezeket.

Ezek a kifestők hűen tükrözik a klubtagok napról való elképzelését és ennek színes megvalósítását.

Immár „természetesen” az alkotók szignójukkal is ellátták a műveket, melyeket gondozóink – szokás szerint – hungarocellre kasíroztak fel majd a nagy társalgóban a falra is kifüggesztettek.

Érdekes volt megfigyelni a színesítők munkáját és aktivitását, mert – hála a kreatív délelőttöknek – most már kevesebb kapacitálás kellett a bevonandó ellátottak megnyeréséhez. Megvolt korábbról a sikerélmény és az idősek- és szépkorúak jobb agy féltekéje is „emlékezni” kezdett.Eze

A művek is derűsebb színekkel szerepeltek a falon és minden alkotó örömmel kereste a saját művét, valamint hasonlította össze a többiekével.

Ezen felkészülési napok alatt a férfiak – aktív – tagjai az udvart és a teraszt takarították, valamint előkészítettek egy ágyást az ültetésre.

A Föld Napja Idősek Klubja megemlékezésén először – gondozói tolmácsolásban – meghallgattuk a fontos ismérveket, előzményeket és a nap történetét.

Ezt követte az ökológiai lábnyom csökkentése szándékával a – aktív – férfiak általi menta és szurokfű cserjék ültetése.

Ezzel egy időben megfogalmazódott a klubtagokban, hogy legalább ilyen módon jövőre is részt veszünk –  a 28-k – Magyarországi Föld Napja rendezvényen.

Összességében a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagjai – hagyományteremtő szándékkal – méltóan megemlékeztek a Föld Napjáról.

Borsi Miklós

klubtag

Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászóláshoz jelentkezzen be!

KIADÓ

Szenior 2003 Kft.
1074 Budapest,
Szövetség utca 9.
generacionk@generacionk.hu
36.1.210.0326
GYORSLINKEK

Hírek
Egészségünkre
Archívum
Téma
Postabontás
Kapcsolat

Copyright © 2015. GENERÁCIÓNK Minden jog fenntartva.