HÍREK

BEJELENTKEZÉS

Banner3

 

„Márciusi Ifjak” Gyöngyösön, az Idősek Klubjában

Mottó: A Nemzet fiainak dicső tetteiről nem lehet eleget és kellő módon megemlékezni

Az emberi életet meghatározza az elődök példaadása, ezeknek az adott kor követelményeinek megfelelő alkalmazása és nem utolsósorban; folyamatos naprakészen tartásával, felelevenítésével a kellő tiszteletben tartása. Ilyen például az 1848-49-s Forradalom és Szabadságharc, amely minden korosztály számára örök tanulságul szolgál.

 

Idén – 2017-ben – folytattuk a hagyományteremtő szándékkal megvalósított művészi kapcsolatunkat a legifjabb, általános iskolás korosztállyal és Őket hívtuk meg az Idősek Klubjába az ünnepi megemlékezésünkre. Egy egyetemi csoport, amelyet ma már egyetemlegesen „márciusi ifjaknak” nevezünk, társadalmi-politikai reformjaival a polgári átalakulás megindítója volt 1848. március 15-én. Elméleti és gyakorlati tevékenységük mára a nemzeti identitás kimozdíthatatlan alapköve lett. Ennek a mintegy 250 főre tehető fiatalokból álló csoportnak a tevékenysége a nemzeti mitológia alapvető részévé vált, mely az 1848-as európai forradalmi hullámból egyedüliként jutott el a politikai átalakulástól a sikeres katonai ellenállásig.

A hadseregek általi háborús cselekmények, talán még magának a Polgári Forradalomnak az eredményeit is felülmúlóan, máig elemzett és vitatottak közé tartozik a történészek között.

Gyakorlatilag az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc volt a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa is. Mind a márciusi ifjak cselekedetei és tervei, mind a honvédség tevékenysége számos művészeti alkotást ihlettek meg színpadon és filmen.

Ezeknek a 169. évvel ezelőtti eseményekre emlékezve állították össze ünnepi műsorukat a gyöngyösi Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 3.a osztályos tanulói. Műsorukban énekkel és verssel kedveskedtek az őket meghívó Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja ellátottjainak, klubtagjainak. Ebből a jelenlevők a műsorból megismerhették a márciusi ifjak mára már klasszikussá vált tetteit, cselekedeteit a kikiáltott Forradalom és Szabadságharc tükrében.

A Klub Idős- és Szépkorú tagjainak annyira tetszett az előadás, hogy az egyes váltásoknál tapssal honorálták a feladatukhoz felnőtt kisiskolás szereplőket. Vastaps csendült fel a produkció végén is. A megismerést és az élményeket fokozta a szereplőknek az elmaradhatatlan iskolai egyenruhában és kokárdával való megjelenése.

Az ünnepi megemlékezésen adott műsorukkal az általános iskola tanulói hozzájárultak annak bensőséges hangulatához. A énekkel, zenével tarkított megemlékezés torokszorító része volt, amikor az iskolások az aradi vértanúkról emlékeztek nevük pátoszos felsorolásával.

A klubtagok elismerően szóltak az iskolások példát adó és mutató előadásáról, melyet Túri Klára osztályfőnök tanított be. Mindannyian meghatottan gondoltunk vissza arra a bő 2 évvel ezelőtti őszi napra, amikor a kisiskolások bemutatkozó előadással kedveskedtek az Idősek Világnapja alkalmából. Az akkori halk és a feladattól kissé megszeppent gyerekek minden megjelenésükkel, valamint az ehhez kapcsolódó produkciójukkal felnőttek és felnőnek a feladathoz.

A nagy igyekezettel és átéléssel előadott műsoruk fáradtságát elűzendő, egy kis ebéd utáni nassolni valóval – nápolyival és üdítővel – kedveskedtünk Nekik.

Az ünnepség bensőségességét fokozta, hogy ezúttal a klubtagok meghívott díszvendégek nélkül emlékeztek meg 1848-49-as Forradalom és Szabadságharc hőseiről. Nem kapcsolódik – szorosan – a Nemzeti Ünnephez, de az idősek- és szépkorúak nagyon meghatódtak azon, amikor a kisiskolások kiszaladtak a szabadba és egyből barátkozni kezdtek a szomszédos Bölcsőde és Óvoda gyerekeivel.

Ismét találkozott több nemzedék, generáció és megértették egymást.

Összességében a Gyöngyös, Idősek Klubja tagjai a Kisiskolás előadókkal – a „MI Márciusi Ifjainkkal” – méltóképpen emlékeztek meg Magyarország legjelentősebb Nemzeti Ünnepéről.

Borsi Miklós

klubtag

Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja

Hozzászóláshoz jelentkezzen be!

KIADÓ

Szenior 2003 Kft.
1074 Budapest,
Szövetség utca 9.
generacionk@generacionk.hu
36.1.210.0326
GYORSLINKEK

Hírek
Egészségünkre
Archívum
Téma
Postabontás
Kapcsolat

Copyright © 2015. GENERÁCIÓNK Minden jog fenntartva.