HÍREK

BEJELENTKEZÉS

Banner3

 

Nemzeti Ünnep a gyöngyösi Idősek Klubjában

A Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagjai – mint minden Nemzeti Ünnepről – idén is megemlékeztek az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc kezdetéről. A Klub 3 legfiatalabb – 60 éves – tagja elevenítette fel a 169. évvel ezelőtt történteket. A felkészülés során a Klub hölgy tagjai – gondozói segítséggel – nemzeti színű zászlókat és kokárdát készítettek.

Tekintettel felszereltségünkre a felhangzó – alapvető – zeneszámokat pendriven gyűjtöttük össze. Megemlékezés a Himnusz hangjaival kezdődött, melyet az idősek- és szépkorúak feszesen állva együtt énekeltek a laptopról szóló kórussal. A narrátor ezután pedig folyamatosan ismertette a történteket;

Egy egyetemi csoport, amelyet ma már egyetemlegesen márciusi ifjaknak nevezünk, társadalmi-politikai reformjaival a polgári átalakulás megindítója volt 1848. március 15-én. Elméleti és gyakorlati tevékenységük mára a nemzeti identitás kimozdíthatatlan alapköve lett. Ennek a mintegy 250 főre tehető fiatalokból álló csoportnak a tevékenysége a nemzeti mitológia alapvető részévé vált, mely az 1848-as európai forradalmi hullámból egyedüliként jutott el a politikai átalakulástól a sikeres katonai ellenállásig.

1848. március 15-én a Pilvax kávéházban reggel 8 óra körül Jókai Mór felolvasta az Írinyi József által megfogalmazott 12 pontú óhajtást, mely természetesen az ünnepségen is elhangzott; Ezek után Petőfi Sándor a kávéházban elszavalta a Nemzeti dalt, mely szintén és természetesen az megemlékezésen elhangzott: Írinyi József és Petőfi Sándor még négy alkalommal megismételték ezen fellépésüket a Budapesten tanuló egyetemisták előtt.

Ezután történt, hogy a sajtószabadság nevében a Landerer és Heckenast nyomdában gyorssajtón kinyomtatták magyarul és németül.

Ezek voltak a szabad sajtó első termékei. A szüntelenül növekvő tömegben szétkapkodták a nyomatokat és megállapodtak abban, hogy délután a sajtói miatt államfogságban levő Táncsics Mihály kiszabadítására mennek.

Délután 3 órakor a Múzeum téren röpgyűlést tartottak, majd a városházára mentek és elfogadtatták követeléseiket. Délután 1/2 5körül a tömeg átment Budára és a helyhatósági épület udvarán összegyűlve kiállt jogai mellett.

A Helytartótanács beleegyezett ebbe a pontba:

1./Táncsics kiadatása

2./Cenzúra eltörlése

3./Sajtóbíróságnak a nép közüli választása

Egyúttal kimondta, hogy a katonaságot csak abban az esetben fogja kirendelni, ha azzal maga a nép saját célja rendes kivitelezésére kívánna rendelkezni.

Zichy Ferenc, a helytartótanács elnöke azonnal szabadon bocsátotta Táncsicsot, akinek a hintóját a tömeg húzta át Budáról Pestre, a Nemzeti Színházhoz. Itt Bajza József aligazgató eleget tett a nép követelésének és teljes kivilágítással előadták a Bánk bánt. A színészek nemzeti színű kokárdákkal léptek a színpadra. Egressy Gábor a Nemzeti dalt szavalta, és az énekkar énekelte hozzá a Himnuszt és a Szózatot. A közönség a Rákóczi-induló hangjaira oszlott el.

A kifejlődött és másfél évig tartószabadságharc csúcspontján több mint félmillió ember, 170.000 gyengén felfegyverzett és kiképzett, nem utolsó sorban a császári hadsereg egykori főtisztjei által vezetett magyar sereg állt szemben a külföldi intervencióra behívott és egyesült cári és császári had 370.000 jól kiképzett katonájával. Ezen hadseregek általi háborús cselekmények, talán még magának a Polgári Forradalomnak az eredményeit is felülmúlóan, máig elemzett és vitatottak közé tartozik a történészek között. Gyakorlatilag az 1848-49-es forradalom és szabadságharc volt a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa is. Mind a márciusi ifjak cselekedetei és tervei, mind a honvédség tevékenysége számos művészeti alkotást ihlettek meg színpadon és filmen.

A Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja ünnepi megemlékezésének „hagyományos” része a Szózat hangjaival zárult. Ezt is együtt énekelte minden klubtagunk a laptopról szóló kórussal – lehetőség szerinti – feszes állásban. Ezután a Rákóczi-induló hangjára az idős- és szépkorú klubtagok nemzeti színű zászlókkal díszítették fel a Klub bevezető útját.

Összességében a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagjai méltóan megemlékeztek a 169. éve kirobban Forradalom- és Szabadságharc mozzanatairól.

 

Borsi Miklós

klubtag

Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja

Hozzászóláshoz jelentkezzen be!

KIADÓ

Szenior 2003 Kft.
1074 Budapest,
Szövetség utca 9.
generacionk@generacionk.hu
36.1.210.0326
GYORSLINKEK

Hírek
Egészségünkre
Archívum
Téma
Postabontás
Kapcsolat

Copyright © 2015. GENERÁCIÓNK Minden jog fenntartva.