HÍREK

BEJELENTKEZÉS

Banner3

 

A Nőket köszöntöttük a gyöngyösi Idősek Klubjában

A II. Internacionálé VIII. Kongresszusán – a Nemzetközi Szocialista Nőmozgalom II. konferenciáján –,1910. nyárvégén Koppenhágában – Clara Zetkin javaslatára – határozták el, hogy megemlékeznek arról a 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnőről, akik 1857. március 8-án béregyenlőségért és munkaidő-csökkentésért sztrájkoltak New York-ban. Először a Föld különböző országai eltérő időpontokban tartották megemlékezésüket, mely nap munkásmozgalmi célokat, valamint egyenjogúságot hivatott demonstrálni. A Nőnapot 1909-ben az USA-ban és1914-ben ünnepelték először Magyarországon, elsősorban munkásmozgalmi attitűdökkel.

 

1917. március 8-án(a Juliánusz naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is. A Nemzetközi Nőnap – a Világon1917-óta, Magyarországon 1948- óta minden év március 8-án kerül megtartásra. Jelentőségét mi sem fejezi ki jobban, mint hogy az 1977-óta ENSZ is a világnapok között tartja nyilván.

Ez a nap az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami a gyengébbik nem évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogukért és lehetőségeikért vívtak és vívnak napjainkban is. Ezen tevékenységéért az elmúlt években nemzetközi jelölés alapján számos nő kapott például Nobel-békedíjat is.

A rendszerváltással ez az ünnep is elvesztette munkásmozgalmi jellegét és a nőket önmagukért köszöntő férfiak általi köszöntés lett. Ez a nap azokat a nőket is előtérbe helyezi, akik a férfiak mögött és mellett állva segítik azokat – minket – a mindennapi életben.

Sokszor ez nem is látható, csak tapasztalható, érezhető hiszen; „minden sikeres férfi mellett/mögött ott az őt támogató/segítő nő”.

Gyöngyösön, a Visonta úti Idősek Klubjában a férfiak – 2013-óta – kollektíven megünnepelendő, jeles és nevezetes napok között tartják számon a nemzetközi nőnapot. Az elkezdett hagyományt folytatva így történt ez az idén is, amikor a klub 7 férfi tagja kollektíven verssel és virággal készült köszönteni az idősek nappali ellátásában résztvevő hölgyeket, valamint a klub dolgozóit. Mindannyian nagy igyekezettel gyakoroltuk a verseket az ünnepséget megelőző időszakban, természetesen gondozói segédlettel. Ez a klubrendezvény idén nagyobb jelentőséget kapott, mert az ünnepre elfogadta a férfiak meghívását Dr. Végh Attila Önkormányzati Képviselő is, akinek két versét is repertoárba vettük. A megemlékezés március 8-án délután zajlott a gyöngyösi, Visonta úti Idősek Klubjában.

A Bevezetőben, prológban ismertetésre került a megemlékezésünk rendje, mely idén megfordult.

Először volt a férfi klubtagok hölgyeknek szóló kedveskedése, azaz a nap hangulatához illő megfelelő versek mondásával, valamint az elmaradhatatlan virággal való köszöntés. Ez osztatlan elismerést és köszönetet váltott ki a Klub hölgy tagjaiból, mely mindig puszi volt, valamint örömkönnyek is csillogtak...

Ezt követte Dr. Végh Attila, aki ismét kedveskedett a hölgyeknek a naphoz illő – osztatlan örömöt kiváltó – saját nőnapi versével, melyet másolatban át is nyújtott. Ennek sikerét mutatja, hogy azonnal kikerült a klub mindenki által jól látható faliújságára, ahol biztosan a következő évi nőnapig fent is marad.Fokozandó a hangulatot a poéta minden hölgynek kedveskedett alkotásának egy kinyomtatott példányával, valamint egy szál vörös szegfűvel...

Természetesen az ünneplésből nem maradhatott ki az Idősek Klubja egyik nő tagja, Oszlács Mihályné, Margó néni, aki ezen a napon ünnepelte 87. születésnapját. Az ünnepelt tortával, egyik hölgy klubtagunk – Dutka Józsefné, Ildikó néni – aprósüteménnyel vendégelte meg a köszöntőket, a klubtagokat.

Összességében a Gyöngyös Visonta úti Idősek Klubja minden ünnepelt hölgy ellátottja és dolgozója, a köszöntő férfiak, valamint vendégünk jó hangulatban töltötték el a délutánt.

Borsi Miklós

klubtag

Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja

Hozzászóláshoz jelentkezzen be!

KIADÓ

Szenior 2003 Kft.
1074 Budapest,
Szövetség utca 9.
generacionk@generacionk.hu
36.1.210.0326
GYORSLINKEK

Hírek
Egészségünkre
Archívum
Téma
Postabontás
Kapcsolat

Copyright © 2015. GENERÁCIÓNK Minden jog fenntartva.