ÉLETMESE

BEJELENTKEZÉS

Banner3

 

Nemzedékeket tanít itthon és a nagyvilágban

Folyton úton van, s amerre jár, nemzedékeket tanít Szabó Karola szalmafonó, aki páratlan fantáziával alkotja meg remekműveit, legyen az egy szépen összeállított virágkompozíció, szalmakereszt, vagy ajtódísz. A nyugdíjas éveiben is aktív művész rátalált arra a foglalatosságra, amelyben alkotói vágya kiteljesül: tanít, dolgozik, utazik, emígy megvalósíthatja jóformán minden álmát.

Óvónőként dolgoztam, mellette hobbiként foglalkoztam a szalmával. Bábszakkört vezettem, kórusban is énekeltem – sorolja élete legfőbb állomásait Szabó Karola. Sok-sok éve – a debreceni Szabó Sándorné népi iparművésszel történt találkozás révén – ismerkedtem meg a szalmafonással. Visszaidézte bennem szülőfalum népi hagyományait, ahol a paraszti élet mindennapos anyaga volt a szalma. Kapolcson legtöbben véka és szakajtó készítésével írták be nevüket a történelembe, ami nekem akkor csak játék volt, miután ellestem tudományukat. A szalmaszálak szó szerint is Erdélyhez kötnek, hiszen ma is odajárok jó minőségű alapanyagért. A tanítás, az utazás révén én is tanulom az idegen nyelvet, több országban már tantárgyként létezik a szalmafonás. Évek óta rendszeresen foglalkozom a győri tanítóképzős hallgatókkal, valamint a Veszprémi Közművelődési Intézet által szervezett OKJ-s tanfolyamát látogató tanítványaimmal. No és az ország számos helységébe, nyári táborokba hívnak, úgyhogy szinte mindig úton vagyok.  

Ha úgy tetszik, világpolgár, az ország számos országába hívják. Most éppen hova tart?

Nemrég negyven svájcit tanítottam kint, így legalább gyakorlom a nyelvet. De hívtak Oroszországba, ahol a főiskolán tananyag a szalmafonás, így a tapasztalatok összegzésére feltétlenül szükség van.

Soha nem fárad el? Hiszen élhetne kicsit nyugodtabb, pihentetőbb életet...

 Addig élek, míg tehetem a dolgomat és tudom, még rengeteg feladat vár rám. Az emberek sokszor megállnak a stand előtt, nézik, ahogyan készül egy-egy új darab…Öröm látni mások boldogságát egy-egy új technika, vagy kész darab kapcsán. Érdekes ez,  mert - ahogy az elmúlt években erősödött a hagyományok ápolásának igénye - úgy érlelődött meg bennem a szalmafonás iránti vágy. Az alapokat Törökszentmiklóson szervezett táborokban tanultam, majd később autodidakta módon képeztem magam. Intenzíven a nyugdíjas évek alatt tökéletesítettem a tudásomat.

Csodás, szinte sorsszerű, hogy pedagógus lányának átadta ezt a tudást…

A tény engem is kivételes  boldogsággal tölt el, hiszen Évám szinte együtt tanult velem.  A Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagjai vagyunk, rendszeresen zsűriztetünk és kiállítunk. Immár több éve veszünk részt a Mesterségek Ünnepén. Munkáinkban a népművészet elemeit ötvözzük az iparművészettel, ezek között található véka, szakajtó, különböző ajtódíszek, kopogtatók, karácsonyfadíszek, korpuszok, ékszerek, hajcsatok, aratókoszorúk, virágok, ékszerdobozok és még hosszú lenne a sor. Úgy tartják, nem mind arany, ami fénylik. De ez fordítva is igaz. Az értéktelennek tűnő szalma a szárnyaló képzelet segítségével csodálatos alkotássá válhat, - hozzáértő kezek között.

Svájctól - Essenig, Aarautól - Oroszországig

Szabó Karola idén is ott lesz a Nemzetközi Kenyérfesztiválon, a Kismesterségek Ünnepén csakúgy, mint a svájci Aarauban vagy a hagyományos Esseni Fényfesztiválon.  A Magyar Turizmus Zrt. Közép-dunántúli Régiójának rendezvényein rendszeresen bemutatkozik, járja a hazai vidéket, - népszerűsítve ezzel  a  kismesterséget.

                                                                         Harcsás Judit 

 

Hozzászóláshoz jelentkezzen be!

KIADÓ

Szenior 2003 Kft.
1074 Budapest,
Szövetség utca 9.
generacionk@generacionk.hu
36.1.210.0326
GYORSLINKEK

Hírek
Egészségünkre
Archívum
Téma
Postabontás
Kapcsolat

Copyright © 2015. GENERÁCIÓNK Minden jog fenntartva.