CÍMLAPSZTORI

BEJELENTKEZÉS

Banner3

 

Harangozó Terire emlékezünk

72 éves korában, rövid tüdőbetegség után 2015. szeptember 8-án elhunyt Harangozó Teréz, a magyar popzene egyik első aranylemezes előadója.

 

Harangozó Teréz a magyar televízió tehetségkutató sorozatának, a Ki Mit Tud?-nak a felfedezettje volt 1965-ben (második lett a Szél jár a tónál című dallal). Állandó versenyzője lett a Táncdalfesztiváloknak. 1968-ban és 69-ben második helyezést ért el a Sose fájjon a fejed és a Szeretném bejárni a földet című dalaival. Egy nagylemeze, és száz dala jelent meg kislemezen.

Mindjárt legelső, 1966-os kislemezével óriási sikert ért el, igaz ez egy split kislemez volt, azaz az egyik oldalán az énekesnő tévés sikerdala, a Minden ember boldog akar lenni szerepelt, a másik oldalán pedig a műsor másik nagy slágere, Aradszky László Isten veled édes Piroskám-ja, így Magyarország első aranylemeze kettejük közös érdeme. Harangozó ezután természetesen ontotta a kislemezeket (hol Teréz, hol Teri néven jelentek meg, évente akár tíz is), és a táncdalénekesnők között a legelső ligába tartozott a beattel erősebben kacérkodó Koncz Zsuzsa, Zalatnay Sarolta és Kovács Kati mellett. 1967-ben és 1968-ban ő volt a legsikeresebb énekesnő (kislemezei összesen 350 ezer példány felett fogytak), főleg a Dobos Attila által írt slágereknek (Minden nap, Mindenkinek van egy álma) köszönhetően. Népszerűsége olyan nagy volt, hogy Konczot kivéve mindenki más előtt neki jelenhetett meg az első önálló nagylemeze 1969-ben, Bim Bam címmel.

 

Azonban a hetvenes évek elején fokozatosan elcsendesedett karrierje, ebben szerepe volt fő szerzőjének, Dobos 1970-es disszidálásának is, hiszen ezután betiltották a szerzeményeit, így Harangozónak írt felvételei sem szólhattak a rádióban, tévében. 1976-ban egyszer még rehabilitálták, és kiadhatott egy soulosabb, poposabb nagylemezt (a Lánynak születtem című albumon a korszak csúcszenekara a Bergendy kísérte), de a kiadvány nem lett túl sikeres, így az énekesnő is kikerült a reflektorfényből. Később azért még megjelentek válogatásai, és sokat fel is lépett (például a kilencvenes évek végén a Szigeten is nagy sikerrel), de a hatvanas évekbeli népszerűségét már soha nem tudta visszahozni. Idén augusztusban került kórházba szívinfarktussal, majd a tüdejével is gondok akadtak, meg is műtötték, egy időre kómába esett, amiből még felébredt. Szeptember 8-án hunyt el.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be!

KIADÓ

Szenior 2003 Kft.
1074 Budapest,
Szövetség utca 9.
generacionk@generacionk.hu
36.1.210.0326
GYORSLINKEK

Hírek
Egészségünkre
Archívum
Téma
Postabontás
Kapcsolat

Copyright © 2015. GENERÁCIÓNK Minden jog fenntartva.