CÍMLAPSZTORI

BEJELENTKEZÉS

Banner3

 

15 éve, 2001. január 12-én indulva az első nő, Polly Vacher a világ legkisebb repülőgépével 120 nap alatt megkerülte a Földet

Polly Vacher 1944. január 13-án született az angliai Paignton városában. Fizioterápiát tanult, két évig ezen a területen dolgozott, majd húsz évig zenetanárként tanította a gyerekeket (édesapja kiváló orgonista és zongorista volt, több fúvós hangszeren játszott, testvére pedig énekelt). 1989-ben kezdett érdeklődni a repülés iránt, szabadidejében ejtőernyős ugrásokat - összesen csaknem 250-et - hajtott végre.

1994-ben férjével Ausztráliában pilótaengedélyt szerzett, s egy Piper Dakota gépet béreltek, amellyel a távoli kontinensen először emelkedtek a magasba. Angliába hazatérve maguk is vásároltak egy Dakotát, amellyel folytatták szenvedélyüket. 1997 júliusa és augusztusa között körbeutazták az Egyesült Államokat és Kanadát, s Polly gépével az Atlanti-óceánt mindkét irányban egyedül repülte át. 2001. január 12-én egy egymotoros Piper Dakotával, a világ legkisebb repülőgépével Birminghamből indult el és Ausztráliát érintve a 46 400 kilométeres út végén május 17-én ugyanoda érkezett vissza. Ő volt az első nő, aki elérte ezt a teljesítményt.Több éven át készült az útra, amelyhez 800 szponzor támogatását szerezte meg. A felkészülés során több túlélési tanfolyamot is elvégzett. Kis repülőgépét hosszú távú repülésre alakította át, megnövelve az üzemanyagtartályokat. A világkörüli út csendesebb szakaszain bekapcsolta a robotpilótát és kötögetéssel ütötte el az időt. Amikor négy hónapos repülése végén beért Birmingham légterébe, a brit Királyi Légierő két Harrier lökhajtásos gépe nyújtott díszkíséretet a Piper Dakotának.Polly Vacher két évvel később újra megkerülte a földet, s ahogy első, úgy második útjára is jótékonysági céllal indult. 2003 májusában szintén Birminghamben szállt fel gépével, hogy ezúttal a sarkkörön keresztül tegyen egy kört a föld körül. 2004. április 27-én úgy tért haza, hogy útja során nemcsak az Antarktiszt és az északi sarkkört érintette, hanem az összes kontinenst. Ezzel az útjával újabb elsőbbségeket vívott ki magának, első nőként repült át egyedül valamelyik sarkkörön egymotoros gépével, s az összes földrészt elérte.A több rekordot is magáénak tudható pilótanő 2002-ben megkapta a brit birodalom rendje (MBE) kitüntetést.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be!

KIADÓ

Szenior 2003 Kft.
1074 Budapest,
Szövetség utca 9.
generacionk@generacionk.hu
36.1.210.0326
GYORSLINKEK

Hírek
Egészségünkre
Archívum
Téma
Postabontás
Kapcsolat

Copyright © 2015. GENERÁCIÓNK Minden jog fenntartva.